Digicol; kendi NFT’lerinizi ve dijital koleksiyonunuzu, kodlama bilmenize gerek kalmadan ve tek tıklamayla oluşturabileceğiniz, ayrıca bunları NFT pazarında satmanıza imkân sağlayan bir proje.
Projenin danışmanlarından Andy Cheung şunları ifade ediyor:
“DigiCol koleksiyon endüstrisini dijitalleştirmeye odaklanıyor. Sanatçılarla koleksiyonerler arasında devrimsel bir etkileşim imkânı sağlıyor. Yakın gelecekte, her sanat eseri, dijital kimlik doğrulaması için NFT sistemine ihtiyaç duyacak. Sanat ve koleksiyon parçalarının küresel pazar boyutuna ve yükselen dijital pazarlara bakıldığında, DigiCol’un sunduğu muazzam fırsatı hayal edebilirsiniz.”
DigiCol gibi merkeziyetsiz network’ler, NFT sahiplerine varlıklarının güvenliğini sağlarken aynı zamanda platformdaki diğer kullanıcılarla ticaret yapmalarına da olanak sağlıyor.
2017’den beri büyüyen bir sahayla karşı karşıyayız.
İlk başlarda 30 milyon dolar olan NFT piyasa değeri 2018’de 180 milyon, 2019’da 210 milyon ve bu yıl itibarıyla da yaklaşık 500 milyon dolar civarına ulaşmış durumda.
Digicol’un Özellikleri
DigiCol bu ilgiyi avantaja çevirmek için kullanıcı deneyimini kolaylaştırmayı ve tek tıkla NFT yapılabilmesini amaçlıyor.
Sistemde yaratılan her bir NFT, ERC721 token’ı olarak kullanıcı mülkiyetini temsil edecek.
Burada dijital koleksiyon oluşturabilmenin yanı sıra fiziksel ürünler de söz konusu ve bu token’lar DigiCol pazarında kolayca trade edilebilecek.
DigiCol platformunda yayınlanan NFT’ler birden çok amaca hizmet edecek. Tether (USDT), Ethereum (ETH) veya DigiCol token (DGCL) borç alma karşılığında NFT’leri trade edebilir, toplayabilir veya teminat olarak akıllı bir sözleşmeye koyabilirsiniz.
Başka ne tür özellikler var?
Diğer özelliklere de göz atalım:
- Talep ve arz aktivitesine dayalı likit bir piyasa fiyatı elde etmek için gelişmiş fiyatlandırma algoritması.
- Fiyat eğilimlerinin analizi için geçmiş veriler.
- Ve özel ürünler için fiziksel teslimatı güvence altına alma seçeneği.
DigiCol projesi likiditasyon anlamında oldukça iddialı. Herkese açık-denetlenebilir bir pazar oluşturduklarını belirtiyorlar.
Bu pazardaki işlem hacimlerini, listeleme verilerini ve trade edilebilir NFT’leri görüntüleyebilirsiniz.
Ayrıca “Kişiselleştirilmiş Kontrol Paneli” sayesinde NFT portföyünüze ve önceki işlemlerle ilgili geçmiş verilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
DigiCol Token (DGCL)
Biraz da platformun token’ından bahsedeyim.
- DigiCol token öncelikle, koleksiyonları her trade edildiğinde içerik oluşturucularını ödüllendirmek için kullanılacak.
- Koleksiyonlarını platformun vitrininde sergileyen koleksiyoncular da token ile ödüllendirilecek.
- Koleksiyon sahipleri, NFT’lerini koleksiyon eşyalarını teminat olarak kilitleyerek likiditenin kilidini açabilir ve likidite sağlayıcısı olarak token ile ödüllendirilir.
DigiCol projesinin nihai hedefi token sahiplerinin, platformun gelecekteki yönünü ve gelişimini kontrol ettiği merkeziyetsiz bir otonom organizasyona, yani DAO’ya dönüşmek.
Projenin roadmap’ine baktığımda –tabi eğer gerçekleştirebilirlerse- 2021’in oldukça etkili geçeceği görülüyor.
Projenin web sitesinde ekibin tanıtıldığı bir bölüm yok, açıkçası bunu yadırgadım fakat Medium hesaplarında CEO, COO, CMO ve danışmanları olan eski OKEx yöneticisi Andy Cheung hakkında detaylara yer verilmiş.
Proje çok yeni. Twitter’a giriş tarihleri 10 Ekim 2020. Buna rağmen takipçi sayıları 1266. @DigiColofficial
Proje yeni olduğu için şu an olumlu veya olumsuz bir görüş belirtemiyorum. Yakından takip şart.
Barış KARDEŞ
NFT ve “Rarible (RARI) Projesi Nedir?” konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazarın diğer paylaşımlarına göz atabilirsiniz.
Twitter Hesabı
Hazırladğı İçerikler