fbpx

Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto Para Madenciliği

Kripto para madenciliğin en temel tanımı, kimse tarafından yönetilmeyen (merkeziyettsiz) blokchain ağlarının oluşabilmesi için ilgili ağların yanına eklenmiş bir ağ mekanizması özelliğidir.

Bu mekanizma, bir sınır olmaksızın dışarıdan katılan her katılımcının bu ağ üzerinde iş yapabileceği, ağı koruyabileceği ve yaptıkları tüm bu işlemler karşıladığında ödül kriptopara kazanabileceği şekilde tasarlanmıştır.

Teknik Tanımı

Madencilik mekanizmasının teknik tanımından da bahsedersek kısaca blockchain ağında oluşmuş hash fonksiyonlarını bulmaya çalışmaktır. Hash fonksiyonları toplamda 16 karakterden oluşur. Bunlar A’dan F’ye kadar harflerden, 0’dan 9’a kadar rakamlardan oluşur. Bu oluşturulan hash fonksiyonu bir madenci tarafından bulunmayı bekler.

Bir madenci bu hashi bulduğunda ağa yeni bir blok eklemiş olur ve ağdaki işlemlerin yapılmasını sağlar. Blokchain ağları da madencilik mekanizmasıyla sürekli olarak bu döngü ile çalışmaya devam eder. Buradaki madenciler blokları bulurken harcadıkları işlemci güçleri, enerji sarfiyatları ve va kaybettikleri vakit karşılığında ödül kripto para kazanırlar. Ağın sürekli olarak merkeziyetsiz bir şekilde çalışmasını madenciler sağlamış olur.

Kriptopara Madenciliğinin Kökeni

Kriptopara madenciliğinin köküne indiğimizde de bu eylemin ilk olarak Bitcoin’in mucidi  “Satoshi Nakamoto” tarafından yapıldığını görürüz. Bir kriptopara ağının çalışması için en az bir adet kriptopara madencisinin o ağ üzerinde bilgisayar işlemcisini çalıştırması gereklidir. Satoshi de bu yüzden başlangıçta Bitcoin’i kimse bilmediği için madenciliği tek başına yapar ve diğer insanlara duyurmaya çalışır. Ağadaki madenci sayısının arttığını gören Satoshi, kriptopara madenciliği bırakır ve bir daha ortaya çıkmayacak şekilde kaybolur. Yeni katılımcılar da Satoshi’nin vaad ettiği merkeziyetsiz ağ özelliklerinin kriptopara madenciliği ile çok başarılı bir şekilde çalıştığını gördüklerinde Bitcoin’i daha geniş bir kesime yayılmaya başlar.

Minexpert
Madencilik ve “Kripto Para Madenciliği Nedir?” konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazarın diğer paylaşımlarına göz atabilirsiniz.
Twitter Hesabı
Hazırladğı İçerikler