Ripple; blockchain teknolojisini kullanarak dünyanın her bir köşesine, istenilen her an, üstelik çok ucuza para gönderebilmeyi mümkün kılan bir teknoloji şirketidir.
Ekip kendisini “Bugün ticari kullanımda ürünleri olan tek kurumsal blockchain şirketiyiz” şeklinde tanımlıyor ki bu gerçekten çok önemli bir tespit. Kripto para piyasasına yöneltilen eleştirilerin başında reel hayat kullanım azlığı geliyor. Ripple’ın bu problemi aştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Projenin küresel ödeme ağı olan RippleNet, 40 ülke ve altı kıtada 300’den fazla finans kurumu ile çalışıyor ve bunu daha da geliştirebilmek için regülatörler, hükûmetler ve merkez bankaları da sisteme dâhil edilmiş.
RippleNet nedir?
Bu, kafa karıştıran bir konu. Bizim kripto para borsalarında Ripple olarak da adlandırdığımız ve sembolü XRP olan varlık, projenin dijital para birimi. Herhangi birinin rahatlıkla alıp satabildiği veya dünyanın her yerine transfer edilebilen bir birim.
RippleNet ise API’ler ve yine blockchain teknolojisi sayesinde finans kurumlarının küresel, anında, güvenilir ve bir kuruşun dahi kesirleri biçiminde para göndermesine olanak tanıyan bir sistemdir ve bu finans kurumlarının ödemelerle ilgili şu üç temel sorununu çözüyor:
- Hız ve kesinlik
- Likidite yönetimi
- Şeffaflık
RippleNet ile müşteriler yeni pazarlara hızla erişebilir, hizmetlerini genişletebilir ve bugün küresel ödemelerde en iyi müşteri deneyimini yaşayabilirler. Ayrıca 40’ın üzerinde para biriminde ödeme yapmak da mümkün.
Az önce ifade ettiğim 300’den fazla finansal kuruluş arasında MoneyGram, American Express ve Santander de var.
Örneğin MoneyGram ile 200 ülkeye 334 bine yakın noktaya para göndermeniz mümkün.
American Express dünyanın en büyük şirketlerinin kullandığı American Express kredi kartları ve turizm seyahat çekleri ile ünlü.
İspanya kökenli Santander de aynı şekilde dünyanın en büyük bankalarından biri.
Ripple ve XRP arasındaki fark nedir?
Evet, Ripple bir şirket ve çoğumuzun en çok bilip kullandığı ürünü ise XRP. XRP herkesin kullanımına açık bir dijital varlık ve fiyat hareketleri de oldukça volatil. Şirket açıkçası bu ürünün başta fiyatı olmak üzere alım-satım, gönderim veya cüzdan gibi ögeleriyle ilgilenmiyor. Çünkü XRP Ripple şirketi için herhangi bir mülkiyet hissesini temsil etmiyor ve XRP almak Ripple’a yatırım yapmak anlamına da gelmiyor.
XRP yatırımı olanların en büyük derdi ise şirketin her ayın başında emanetteki XRP’leri piyasaya sürmesi.
Şirket 2017 sonunda 55 milyar XRP’yi emanet cüzdanında kilitledi ve her ayın başında bir milyar XRP’yi piyasaya sürdüğü bir program oluşturdu. Bu programın amacı şirketin bütün XRP’leri tek seferde asla satmayacağı garanti etmesidir. Niyet güzel olsa da her satış sonrası XRP fiyatlarında genelde düşüş gözlemleniyor ve yatırımcılar bu duruma artık isyan ediyor.
Toparlarsak maddeler hâlinde şunları söyleyebilirim:
Ripple son derece başarılı bir proje. Dünya çapındaki finansal kuruluşlarla yaptığı anlaşmalar da bunun göstergesi; ancak şirket oluşu blockchain’in “merkeziyetsizlik“ ruhuna aykırı bir durum.
XRP, 5 saniyenin altındaki transfer süresi ve düşük komisyonları sayesinde ödeme sistemi olarak oldukça etkili.
Ripple bilinirlik anlamında çok iyi bir konumda. Twitter’daki takipçi sayısı 946 bin. Bu, ender görülen bir durum.
Olumlu ve olumsuz yanları bir yana XRP piyasa değeri bakımından en büyük üçüncü kripto para ve yine kripto para borsalarında en çok listelenenler sırasının başlarında yer almaya devam ediyor.
Ripple (XRP) Fiyatı Nedir?
Ripple (XRP) Nereden Satın Alınır?
Barış KARDEŞ
Altcoin’ler ve “Ripple (XRP) Nedir?” konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazarın diğer paylaşımlarına göz atabilirsiniz.
Twitter Hesabı
Hazırladğı İçerikler