fbpx

Swap Nedir?

swap nedir

Swap Nedir?

Swap, kelime olarak değiş-tokuş, takas anlamına gelmektedir.

Swap ya da takas sözleşmeleri ise, finans piyasalarında, iki taraf arasında, (bu iki ülkenin merkez bankaları olabilir) farklı faiz ödemelerini veya farklı para birimlerini, belirli bir zaman dilimi için karşılıklı olarak değiştirdikleri sözleşmelerdir. Takasa ait enstrümanlar hemen hemen her şey olabilir ancak çoğu takas, kredi veya tahvil gibi kavramsal bir anaparaya dayalı nakit akışlarını içerir.

Swap’in faiz swaplari, para-döviz swapleri, varlık swapleri, çapraz döviz swapleri, borç-sermaye swapleri gibi çeşitleri mevcut.

Swap yaparak kurumlar genelde fonlama maliyetlerini azaltmayı, farklı piyasalara ve yeni kaynaklara ulaşım imkanı sağlamayı amaçlarlar ancak swap yapmak, kredi, faiz ve kur riskini tamamen ortadan kaldırmaz.

Ülkelerin likitide sorununu çözmek amacıyla FED 2007 yılında Avrupa Merkez Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası ile birlikte Swap Hattı uygulamasını başlattı. Böylece ülkelerin merkez bankaları kendi para birimlerini diğer bankalara verip karşılığıda döviz alabiliyor, piyasada likitide sağlanarak döviz bulma ve ödeme yapma sıkıntısının önüne geçilebiliyor.

Örneğin Türkiye MB ve FED’in, 1 milyon dolarlık bir takas anlaşması yaptığını varsayalım, Türkiye’de o gün Dolar-TL kuru 7 lira ise, 7 milyon lira Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından Fed’e yatırılıyor. 1 yıllık bir takas anlaşması yapılmış ise , 1 yılın sonunda, Türkiye MB, faiziyle birlikte rezervinden çıkarıp Fed’e geri veriyor.

Koronavirüs salgınının ardından Mart ayında kapsamı genişletilen swap hattında Fed’in yanı sıra 14 ülke merkez bankası daha yer alıyor. Türkiye de son dönemde swap hattına katılmak istediğini açıklayan ülkeler arasında bulunuyor.

Türkiye’nin hali hazırda Çin’le 1,7 milyar dolar, Katar’la ise 5 milyar dolarlık bir takas anlaşması bulunuyor.

Geronimo
Gündem ve “Swap Nedir?” konusu hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazarın diğer paylaşımlarına göz atabilirsiniz.
Twitter Hesabı
Hazırladğı İçerikler